Bejelentés


TAKÁR EMŐKE festőművész Minden táj egy-egy lelkiállapot


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Szavazás
"A művészet vonzza az emberi érzelmeket. Esztétikai és morális érzéseket ébreszt és ezen érzések közlésének útján keresztül válik értelmezhetővé. A művészet önkifejezés"

TISZTELT LÁTOGATÓ! 

SZERETETTEL ÜDVÖZLÖM HONLAPOMON!

Budapesten születtem pedagógus-művész családban.
A Teleki Blanka gimnáziumban tanultam, ahol Felcsuti János művész-tanár figyelemmel  kísérte munkáimat és biztatott a folytatásra, majd felajánlotta egy közös kiállítás lehetőségét, „tanár és tanítványa” címmel.
Nagyon örültem neki, de sajnos nem éltem ezzel a lehetőséggel. Természetesen ma már nagyon sajnálom.
A MÁV Képzőművészeti Iskolában képeztem magam tovább, ahol Kling György, Kirchmayer Károly, Benedek György voltak a mestereim.
Annak ellenére, hogy már egészen kiskoromban nagyapám Kunfalvy Jenő, aki a Baross Gábor ált. iskolában tanított, nézegette rajzaimat és ő is erre ösztönzött, persze én is elhatároztam, hogy a rajztól és festészettől nem lehet eltántorítani, mégis az élet, a sors  a külkereskedelem felé vitte utamat. A felsőfokú képesítés megszerzése talán egy biztosabb jövedelemforrást jelentett, de tőlem mégis távol állt. A család, ami igen fontos számomra,a gyerekek iránti szeretet és felelősségtudat, azaz a megélhetés biztosítása azt sugallta, hogy egy darabig ezen a pályán kell, hogy maradjak. Amikor később tehettem, ismét a palettánál kötöttem ki, hiszen ez nem olyan , amit csak úgy le lehet tenni. Így hát egy „kis” kitérő után, elképzelésem, álmom megvalósulhatott.
Úgy érzem, hogy ezen a  pályán a fejlődés és a folyamatos tanulás szükségszerű.
Minden egyes kiállításon igyekszem valami újat is produkálni, valami mást, mint a korábbi. Ezzel állok a közönség elé, felvállalva a megmérettetést. Itt Hegeltől idéznék, aki azt mondta: „ A műalkotás nem a műértők és tudósok kedvéért létezik, hanem a közönség élvezetére és javára.”

Mondhatom, hogy bebarangoltam a világ nagy részét, sok szépet láttam, az élményeimet, megfigyeléseimet igyekeztem megörökíteni. Közel egy évet töltöttem Ausztráliában is, ahol aztán volt érdekes téma bőven, a vörös föld, a vörös sziklák, és a  természet izzó színvilága.
Ha az ember megfest egy olyan tájat, talán azt gondolják, hogy túlzás. Pedig nem, mert ez a valóság. (Igaz, ottani tárlatomat inkább hazai témákból állítottam össze, ezzel is megismertetve  az ottani embereket.)
A szívemhez közelebb álló színek, inkább a pasztellszínek, a finomabb megfogalmazások, a távolságok sejtelmes árnyalatai. Időnként kacsintgatok a filozofikus, gondolatébresztő témák felé is.
Tény,, hogy a tájképek és a virágcsendéletek állnak az első helyen a témaválasztásomban.
A romlatlan természet, ami a szemünknek, lelkünknek megnyugtató, s azt sugallja a ma rohanó emberének, hogy „állj meg egy pillanatra, pihenj meg az utadon, és szívd magadba a természet szépségeit!” (ami még megmaradt)
A külföldi kiruccanások természetesen nem csak arra jók, hogy ecsettel rögzítsük a látottakat, élményeket, hanem mert olyan jó hazajönni ! Számomra nincs szebb ország Magyarországnál.
Nem véletlen a mondás, „mindenhol jó, de legjobb otthon”.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szállok többet repülőre.

Ami nagyon fontos és első helyen áll a sorban, a család, unokák és a festés. Bár ez utóbbira igencsak kevés időm marad, hiszen nagyon be kell osztani a nap 24 óráját, hogy mindenre jusson.
Sok kiállítási lehetőséget kapok, ami nagy örömmel tölt el, de sajnos sokszor fizikai képtelenség mindre vállalkozni, felkészülni.
Alkotásaim általában olyan országokban találhatók meg, ahol kiállítottam, vagy megfordultam (pl. Sydneyben az egyetemen), de van ott is, ahol soha életemben nem jártam.
A Corvin Galériával Krakkóban és Waltershausenben állítottunk ki csoportosan.
Összesítve több, mint 100 kiállítást tudhatok magam mögött, de nem a számadatok a döntőek, hanem egyszerűen arról van szó, hogy szeretem a munkámat. Azt csinálhatom, amit szeretek, és ez nagy dolog. Úgy érzem, ha adott egy nyugodt és boldog otthoni légkör, a sok jó barát, és ismerősök kellemes társasága,a  kulturális programok sokasága, mind együttvéve alkotja az élet napos oldalát.
Optimista beállítottságú vagyok, szeretem a vidámságot, a negatív dolgokon humorral igyekszem felülemelkedni. A saját utamat járom.
Úgy érzem a Teremtő mindenkinek feladatot ad , amelyet életünk során meg kell valósítani, lehetőleg nem öncélúan. Ezzel kell sáfárkodnunk ki-ki lehetőségeinek és képességének megfelelően.
Jó dolog, ha tartózunk egy-egy művészeti klubhoz, csoporthoz, ahol megbeszéljük a tennivalókat, az eseményeket.
Alapító tagja vagyok a Magyar Független Szalonnak, amely a Francia Szalon magyarországi követője, tagja a Corvin Galériának, a Művészetbarátok Egyesületének, és az ausztráliai Society of Mountain Artists Art Gallery-nek.
A MAT (Mohácsi Regös Asztaltársaság) vezetőjeként igyekszem segíteni kollégáimnak. Ahogy igaz is, és mondjuk, ezt csak alázattal lehet csinálni mindnyájunknak.
Rendszeres kiállításra ad lehetőséget a Maconkai Orosz László Galériában gyerekkori barátnőm Szabóné, Simó Anikó és férje Szabó Géza, akik ezzel szponzorálják a művészeket, ami nem kis dolog.

Talán egy idézettel fejezném be, ami akár az ars poeticám is lehetne:
„Néhány évvel ezelőtt rám hagyta valaki az élet három szabályát, most továbbadom, mert nagyon hasznosnak találtam.
Az első: INDULJ! A második: MENJ TOVÁBB! A harmadik: SEGÍTS VALAKI MÁSNAK IS ELINDULNI!”
Igyekszem eszerint élni!

E-mail: eper3@yahoo.comKépgaléria


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!